Speciaal voor het 6de leerjaar : Feest in je kot!

Het geplande Feest Vrijzinnige Jeugd kon niet doorgaan. …

Feest in je kot
Maar we bedachten een alternatief!

Wat denken jullie ervan om samen met je kotgenoten opdrachten tot een goed einde te brengen en zo je eigen kotfeest te verdienen? Je vindt alle opdrachten op https://feestinjekot.be/ Er zit voor iedereen wat tussen.

Dj Sempels brengt zelfs jullie muziek op 15 mei vanaf 19u00. Stuur dan je voorkeurnummers door op de site ‘Feest in je kot’

Ontdek hier https://www.youtube.com/watch?v=RyXaiaZWvk0 welke bekende Vlaming jullie uitnodigt.

Doe jij ook mee? Laat het mij dan zeker weten! Fran heeft alvast een superleuke opdracht gedaan.

Afbeeldingsresultaat voor afbeelding trofee

Levensles

Je mag niet naar school. Je ziet je vrienden en familie niet in levende lijve. Misschien mis je zelfs je huiswerk en de juf of meester?

Hoe voelt deze tijd voor jou? Sommige kinderen voelen zich rustiger en zijn blij met hun ouders dichtbij hen, anderen voelen zich eenzaam, bang of boos.

De kinderen hierboven tonen dat deze tijden hen ook dingen heeft geleerd.

Toon via deze blog aan je klasgenoten welke levensles jij leerde.

  1. Laat iemand een foto van jezelf met je boodschap erbij nemen. Sta je liever niet op de foto, neem dan een foto van je boodschap. (opgelet voor een foto op internet heb je toestemming van je ouders nodig. Laat hen je document doormailen als bewijs voor akkoord)

2. Schrijf kort ook op hoe jij je nu voelt.

Wat of wie mis je? Wat maakt je nu gelukkig en blij?

Mail alles naar blogjuf@yahoo.com.

PS Vermeld zeker of je jouw vrienden wil verrassen met jouw foto of bericht op de site!

Groetjes van Matej

Ik verveel me niet echt want ik luister muziek en heb mijn twee kippen nog.
Corona maakt me wel wat nieuwsgierig. Ik zoek er allerlei dingen over op, maak er grafieken van en zo. En we hebben voldoende thuiswerk mee. Ik hoop dat het snel terug zedenleer-les is want ik vind dat toffe lessen.
Ik hoop dat het ook goed is met jullie.

groetjes
Matej

Janne mailt.

Janne ging op zoek naar 3 belangrijke dingen in huis. Lees maar.


Zoë: Zoë betekent heel veel voor mij omdat ik ze op mijn  verjaardag heb gekregen. Het geeft mij ook een heel goed gevoel toen we haar de eerste keer gingen bezoeken was ik direct verliefd op haar want ze heeft toen een heel lange tijd op mijn schoot geslapen. Ze is superlief, schattig en ze slaapt veel.
barre voor ballet: Mijn barre heb ik gekregen op kerstmis ik gebruik hem niet veel maar als ik er eens naar kijk denk ik ik moet er aan oefenen en dat doe ik meestal dan wel. Nu heb ik het gevoel dat ik hem meer gebruik dan anders omdat het nu geen school is.
knutselgerief: Een tijdje geleden heeft het mij doen inzien dat ik graag knutsel dus zijn we meteen gaan shoppen. We hebben een hele boel knutselgerief gekocht zoals je ziet. Ik knutsel heel veel dus daarom heb ik zoveel gerief.

Paasvakantie : paasspelletjes

Hieronder enkele leuke spelletjes die je samen met je huisgenoten kan spelen. Heb je nog meer ideeën, mail ze dan door of plaats ze als reactie.

Paashazentikkertje

Wie rent het snelst met Pasen?

Dit tikkertjesspel stap je met je huisgenoten in een hoge zak uit jute of plastic. Verdeel je over de ruimte en probeer, hotsend als een haasje, de anderen te tikken. Wie getikt is, gaat op zijn knieën zitten en vormt met zijn handen twee oren bovenop het hoofd. Springt er iemand over het haasje, dan is het weer vrij.

In een eenvoudiger versie zonder zak trek je een staart uit iemands broek.

Paasgolf

Waarom je eigen tuin niet transformeren in een minigolfparcours met paastouch? Hindernissen maak je door kartonnen dozen te recyclen tot grappige paashazen-met-een-gat-erin. Speel gerust met de grootte en moeilijkheidsgraad van de holes. Met een paar lichte ballen of plastic eieren ben je klaar om je eigen paasgolfspel te spelen. Als golfclub kun je van alles gebruiken: een houten lat, een tak of zelfs een bezem.

Paasbowling

Sportcentra zijn gesloten, maar je kan ook je eigen bowlingbaan aanleggen. Kegels maak je van plastic flessen of kartonnen kokers. Zorg wel voor tien exemplaren die ongeveer evenveel wegen. Steek de kegels in een leuk jasje, zet er twee oren op, en je paaskegel is klaar. Houd er rekening mee dat het gewicht van de ballen in verhouding is tot de kegels. En trek een te gek paar bowlingschoenen aan!

Theater en circus op pc

Je moet je niet vervelen deze paasvakantie. Speel veel buiten, ga op berenjacht, zoek paaseitjes. Wanneer het regent kan je op de site podium aan huis heel wat voorstellingen zien. De leeftijdscategorie staat er bij. De tijd ook. De link vind je hieronder :

https://www.podiumaanhuis.be

Hoe was jullie paasvakantie? Mail het naar blogjuf@yahoo.com.

Bang voor corona

Ben je ook bang voor het corona-virus? Dat kan. Je bent niet de enige die bang is. In deze uitzending van het jeugdjournaal stellen heel wat kinderen vragen over het coronavirus. Alles wordt ook goed uitgelegd. https://jeugdjournaal.nl/uitzending/48541-avondjournaal.html

De meeste mensen zijn trouwens wel wat angstig, al zeggen ze het niet meteen. Ze zijn bang omdat het een nieuw virus is. Het is een virus zoals er heel veel bestaan maar over dit weten we nog niet veel.

Elke dag doen mensen in labo’s onderzoeken naar het virus en gaan zo op zoek naar het juiste medicijn. Met een pil kan men er voor zorgen dat mensen minder ziek worden en sneller genezen.

Er wordt ook al gewerkt aan een echt vaccin! Een vaccin zal er voor zorgen dat je de ziekte niet meer krijgt of heel mild.

We weten we nu dat jongeren en gezonde volwassenen meestal minder ziek  worden.  We weten dat de mensen die sterven vaak oude mensen zijn die meestal ook al ziek waren.

Heel soms worden ook fitte mensen erg ziek, sommigen zo ernstig dat ze sterven. Gisteren vertelde men dat er een meisje van 12 overleed. Dat is heel erg. Maar ook héél zeldzaam. Over heel de wereld zijn er momenteel (op 1 april) 8 kinderen aan het virus gestorven.

Het is niet zo dat alle oude mensen sterven als ze het virus krijgen. Op het nieuws zag je misschien hoe een meneer en zijn vrouw , allebei 90, goed hersteld waren van het virus.

We weten er in China nu bijna geen zieke mensen meer zijn (er leven maar liefst 1 miljard mensen). Groot en klein, jong en oud hebben lang dezelfde maatregelen gevolgd dan ons:

  • afstand houden
  • handen grondig wassen én afdrogen
  • binnen blijven als je ziek bent

Die maatregelen hebben dus echt geholpen!

Te bang zijn is niet goed. Dat zou er voor zorgen dat je je niet meer goed voelt in je vel, dat er geen tijd meer is voor gewone dingen. Maar ook in de corona-tijd zijn er heel wat dingen die mensen gelukkig maken. Misschien ontdek je net nu nieuwe talenten, doe je veel leuks met je familie?

Liezelotte praatte met haar mama over haar gevoelens. Praten helpt. Ze heeft nu ook plezier in haken. Janne en Diewke knutselen. Yenthe heeft een lijst van leuke dingen opgesteld. Als je het eens moeilijk hebt, kan zo’n lijst je helpen.

De corona-tijd een heel vreemde tijd maar er komt echt een tijd na corona!

Ben jij bang?Praat er over. Praten helpt. Heb je vragen over corona, stel ze. Antwoorden zullen je helpen om de dingen beter te snappen.

Post van Liezelotte

Liezelotte schreef een heel mooie mail voor de blog. Ze vertelt hoe corona haar soms bang maakt en hoe ze met verlies en angst omgaat. Lees onder de foto’s haar verhaal !

Meer over bang zijn vinden jullie terug in het blog artikel ‘Bang voor corona’ in de categorie ‘wetenschap’. Je kan dan ook een filmpje bekijken met vragen van kinderen.

Corona-crisis, het maakt me bang. Bang omdat het me erg doet denken aan afscheid nemen, afscheid nemen van mensen en dieren die ik graag zie.

Elke dag opnieuw zie ik mama vertrekken naar het werk, bij de oude mensen. Welke gevoelens moeten die mensen niet hebben. Zij kunnen hun kinderen, kleinkinderen niet meer zien. De enige mensen die zij nu nog zien zijn de zorgverleners, hun enige sprankeltje hoop dat het ooit goed komt.

Toch maakt het me bang als mama naar haar werk vertrekt. Vragen spoken door mijn hoofd wat als zij het ook krijgt? Komt zij nog naar huis? Zie ik haar nog terug.Wat met mijn meter zie ik haar nog terug? Is alles goed met haar?

Tijdens deze periode heb ik echter reeds een groot verlies moeten meemaken. Mijn grote vriend en mijn troost, Messi (onze hond), hebben we moeten afgeven. Opnieuw een confrontatie met verlies.


Maar dankzij de steun van mama en papa komen we er wel.Mama heeft mij ook geleerd dat er steeds wel kleine dingetjes zijn waardoor ik met dit verlies en deze angsten kan omgaan.
Zo hebben wij een hoekje gemaakt waar we even bij Messi kunnen zijn, als we het even moeilijk hebben.

Op dit moment vind ik ook mijn troost in het haken, wat mijn mama me heeft geleerd. Momenteel ben ik een sjaal aan het haken voor mijn meter, die ik kan afgeven als deze enge periode achter de rug is.Erg leuk om te doen en erg ontspannend hoor.