Yenthe schildert…

Yenthe stuurde dit mooie kunstwerk door.

Welke dingen uit de natuur vind jij mooi? Een regenboog zoals Yenthe?

Of nog wat anders? Maak een foto, tekening of schilderij en mail naar blogjuf@yahoo.com

Wil je graag een regencirkel zien? Kijk dan naar het filmpje! In de tekst ontdek je ook wat een regencirkel is en hoe het komt dat wij een regenboog kunnen zien!

De natuur trakteert ons af en toe op een heel mooi cadeautje: een regenboog. Het enige dat nodig is : een regenbui en een zonnestraal.  Maartse buien ? Hou de lucht goed in de gaten, misschien spotten jullie wel een regenboog. Wie wil mag een wens doen…

Zon + regen = kleur

Zon en regen zijn de twee belangrijkste ingrediënten. Het licht van de zon moet je zien als een pakketje met heel veel kleuren bij elkaar. Zo’n mix van kleuren herkent je oog als wit en dus zien we een witte zonnestraal. Als er bij dat pakketje een regendruppel komt, knalt het tegen de achterkant van de druppel. Daardoor gaat het pakketje open en zijn alle kleuren apart zichtbaar. De druppel werkt als een spiegeltje. Dus de kleurtjes gaan elk apart de druppel weer uit, jouw kant op.

Doen! Tover de regenboogkleuren! Met een doorschijnende hoekige bic kan je het zonlicht licht opvangen en breken. Ga achter glas staan en vang zonnestralen op. Draai je pen tot je alle kleuren van de regenboog ziet!

Regenboog of regencirkel?

We noemen dit natuurlijke kunstwerk een regenboog, maar eigenlijk is het een cirkel. Het deel van de boog dat wij zien zweeft boven de horizon, maar er is ook nog een deel dat we niet kunnen zien. Onder de horizon. Vanaf het dak van een heel hoog gebouw of vanuit een vliegtuig kun je het deel van de boog onder de horizon zien. Als je geluk hebt, zie je dan een heel rondje. In bovenstaand filmpje kun je dat goed zien.

Gratis en leuk tot 3 april

Voor de mama’s en papa’s of begeleiders met een smartphone. Op de radio 2 pagina kan je zien hoe je gratis 10 kaarten kan aanmaken met de Bpost app.

Zoek leuke foto’s en bedenk een mooie tekst! Ga aan de slag met je mama, papa of begeleider. De kaartjes komen in de echte brievenbus terecht! Leuk toch?

Knutsel met Diewke en Janne

De poes van Janne vindt de squishy alvast top! Niet opeten poes!

Doe mee, maak een leuke squishy!

Ik ben diewke. Jullie zullen vast veel thuis zitten maar ik en Janne hebben een leuk idee. Als we nu eens zouden knutselen, willen jullie dat ? 

Janne : Dit hebben jullie nodig!

papier

plakband

potlood

schaar

kleurpotloden/stiften

kussenvulling/papieren zakdoekjes

Zo maak je het

 1. Kies een leuke vorm (cirkel, rechthoek, driehoek,….een gekke vorm mag uiteraard ook)Teken deze vorm 2x op het papier
 2. Kleur de vorm in zoals je zelf wilBeplak de tekening met plakbandKnip dan pas de tekening uit (niet eerder uitknippen!)
 3. Plak de twee tekeningen tegen elkaar MAAR hou nog een klein gaatje open.Steek de kussenvulling (of papieren zakdoekjes) door het klein gaatje, zoveel als je zelf wil.Plak dan alles dicht.
 4. Zo je squishy is klaar!!!

Dieuwke : Ziezo. Nu kan je er superveel maken zo ik hoop dat je er veel zullen maken. Groetjes !

Opdracht voor elke klas

De corona-tijd is een vreemde tijd. Misschien heb je al iets meegemaakt dat je verdrietig maakt, of beleefde je dingen waar je vrolijk van werd.

Elke klasgroep heeft deze keer een opdracht. Je maakt 1 opdracht naar keuze die bij jouw klasgroep past. Stuur je resultaat door naar blogjuf@yahoo.com. Laat ook weten of je jouw werkje op de blog wil of niet.

! Let op, als je een foto van jezelf op de blog wil, heb ik de toestemming van je ouders nodig. Dat kan je doen door een mail vanuit hun mailadres te laten versturen.

Voor het 4de leerjaar :

Schrijf 10 dingen op die je vrolijk maken. Hang dit lijstje, mooi versierd, op in je kamer. Maak een foto van jouw werkje en mail die door naar blogjuf@yahoo.com

Voor het 4de of 5de leerjaar :

Maak een foto van jezelf met een lieve boodschap en verstuur die naar blogjuf@yahoo.com

Voor het 4 de of 5de leerjaar :

Maak 3 foto’s of tekeningen van dingen bij je thuis die voor jou heel belangrijk zijn. Schrijf bij iedere foto een klein tekstje met uitleg.

Voor alle klassen :

Hou voor 1 dag een dagboek bij. Schrijf hierin wat je zoal doet maar ook hoe jij je voelt : wat maakt je boos, blij, verdrietig. Natuurlijk mag je hier ook foto’s aan toevoegen. Stuur jouw dagoverzicht door naar blogjuf@yahoo.com. Als je jouw verhaal op de blog wil, laat het dan weten.

Klein geluk…maak een gelukspopje

Nodig : kralen, touw, strijkkralen, nagellak om te schilderen en een kwast om je kraal op te zetten.

Stap 1 : Geef je popje een leuk kapsel met de nagellak (deze droogt sneller dan verf). Teken een gezichtje op het hoofdje met balpen.

Tip: De kralen mooi verven lukt makkelijker als je ze op de achterkant van een kwast prikt. Kun je ze draaien zonder vieze vingers te krijgen.

Stap 2 : Terwijl de gezichtjes drogen maak je de flosjes van je popje. Wikkel touw losjes rond je hand. Doe hun bundeltje touw van je hand en bindt het aan een kant vast met een touwtje. Onderaan knip je het bundeltje touw door. Tada, hier is je flosje.

Stap 3 : Haal een lang touw door je flosje heen. Zorg dat je touw aan beide kanten even lang is. Nu steek je de parel over het dubbele touw heen.

Stap 4 : Aan elke kant van het touw steek je strijkparels over de touwtjes. Bovenaan afsluiten met een knoopje.

Veel geluk met je popje !

Laten jullie me weten welke kleine dingen je deze dagen gelukkig maken? Maak een geluksboodschap voor iemand, hang ze aan het raam en maak er een mooie blog foto van. Stuur de foto naar blogjuf@yahoo.com

Janne mailt.

Goed nieuws

Hoi Juf Mira en alle anderen,
Met mij, mijn mama en papa gaat alles prima.
Wij blijven flink thuis zoals het moet en gaan af en toe eens wandelen spelen elke dag in de tuin! Ik heb vandaag zelfs een heel parcours gemaakt in de tuin! SuperFUN!!
Ik mis wel iedereen van school hoor! Gelukkig bel ik af en toe eens met mijn vriendinnen zodat wel wat kunnen bijbabbelen…
Vele groetjes nog aan iedereen!
Janne

De eerste blog-reactie is van…

Twee duimen in de lucht.

Je ziet het zo, Luna stelt het goed ! Wie volgt er met een leuke foto van zichzelf.  Luna stuurde me bovendien een leuke tekening! Dank je wel, Luna.

Wat doen de anderen zoal? Hebben jullie anti-verveeltips? Deel ze met je klasgenoten. Stuur een mailtje naar blogjuf@yahoo.com.

Tot gauw!

juf Mira

Gezocht !

Jullie kennen allemaal de Fakkeltjeskranten.

Weten jullie dat ik heel wat verhalen schrijf voor de Fakkeltjeskrant?

In april bespreken wij alle nieuwe thema’s voor het nieuwe schooljaar.

Welke dingen en onderwerpen zou jij graag in je Fakkeltjesmagazine of Tienerfakkel willen?

Laat het nu weten!

Weten jullie ook dat er een fakkeltjeswebstek is?

Die vind je hier https://www.fakkeltjes.be/digitaleplaneet/

In de dossier vind je leesvoer. Je kan er ook heel wat info vinden als je een spreekbeurt moet houden.

Zelf ben ik fan van de stripjes van de gekke meester.  Daar vind je ook op je pc.

 

Hallo iedereen!

Goeie morgen iedereen. Ga maar zitten…

Zo ging het altijd. Zo gaat het nu niet.

Vreemd, onze laatste les Zedenleer.

Vrijdagmorgen, 13 maart. De les met het 5de leerjaar was anders . We wisten dat we elkaar lang niet zouden zien. We hebben kaartjes gemaakt voor mensen die we graag zien.  De kaartjes hadden de boodschap : draag goed zorg voor jezelf. Draag zorg voor de  ander.

Hoe is het ondertussen met iedereen? Kinderen van het 4de, 5de en 6de leerjaar? Zijn jullie nog gezond? Zijn jullie blij of droevig? Hebben jullie leuke tips voor alle anderen die thuis zitten? Of wil je gewoon wat kwijt?

Op deze blog kan iedereen reageren. Wel volgens de spelregels uiteraard.

 • We schrijven dingen die niemand kwetsen
 • Reageer met je eigen naam. Zo weet iedereen wie je bent. Misschien weet enkel je beste vriend of vriendin wie ‘fluffy’ is maar alle andere kinderen hebben hier niks aan.
 • Wil je wat vertellen, schrijf dan wat over jezelf.  Misschien vinden andere kinderen het  helemaal niet leuk dat je  dingen over hen schrijft.

Hoe plaats je een reactie?

 1. Ga naar de titel van het artikel in de kolommen rechts.
 2. Daar zie je de ‘CATEGORIËN staan.
 3. Je kan nu een titel uitkiezen waarop jij reageert.
 4. Als je dat gedaan hebt kan je jouw gekozen artikel zien maar  nu zie je onder het artikel lege kaders. Zo kan je een reactie plaatsen. Je kan eerst  je naam invullen, dan geef je jouw e-mailadres op. Tot slot  schrijf je een reactie.
 5. Klik nu op ‘reactie plaatsen’.

Ik hoop dat jullie massaal meewerken aan deze blog.  Zo alleen kan het een leuke blog worden en kunnen we toch een beetje contact houden met elkaar. Samen zorgen we voor elkaar.

 

Groetjes

juf Mira