Bang voor corona

Ben je ook bang voor het corona-virus? Dat kan. Je bent niet de enige die bang is. In deze uitzending van het jeugdjournaal stellen heel wat kinderen vragen over het coronavirus. Alles wordt ook goed uitgelegd. https://jeugdjournaal.nl/uitzending/48541-avondjournaal.html

De meeste mensen zijn trouwens wel wat angstig, al zeggen ze het niet meteen. Ze zijn bang omdat het een nieuw virus is. Het is een virus zoals er heel veel bestaan maar over dit weten we nog niet veel.

Elke dag doen mensen in labo’s onderzoeken naar het virus en gaan zo op zoek naar het juiste medicijn. Met een pil kan men er voor zorgen dat mensen minder ziek worden en sneller genezen.

Er wordt ook al gewerkt aan een echt vaccin! Een vaccin zal er voor zorgen dat je de ziekte niet meer krijgt of heel mild.

We weten we nu dat jongeren en gezonde volwassenen meestal minder ziek  worden.  We weten dat de mensen die sterven vaak oude mensen zijn die meestal ook al ziek waren.

Heel soms worden ook fitte mensen erg ziek, sommigen zo ernstig dat ze sterven. Gisteren vertelde men dat er een meisje van 12 overleed. Dat is heel erg. Maar ook héél zeldzaam. Over heel de wereld zijn er momenteel (op 1 april) 8 kinderen aan het virus gestorven.

Het is niet zo dat alle oude mensen sterven als ze het virus krijgen. Op het nieuws zag je misschien hoe een meneer en zijn vrouw , allebei 90, goed hersteld waren van het virus.

We weten er in China nu bijna geen zieke mensen meer zijn (er leven maar liefst 1 miljard mensen). Groot en klein, jong en oud hebben lang dezelfde maatregelen gevolgd dan ons:

  • afstand houden
  • handen grondig wassen én afdrogen
  • binnen blijven als je ziek bent

Die maatregelen hebben dus echt geholpen!

Te bang zijn is niet goed. Dat zou er voor zorgen dat je je niet meer goed voelt in je vel, dat er geen tijd meer is voor gewone dingen. Maar ook in de corona-tijd zijn er heel wat dingen die mensen gelukkig maken. Misschien ontdek je net nu nieuwe talenten, doe je veel leuks met je familie?

Liezelotte praatte met haar mama over haar gevoelens. Praten helpt. Ze heeft nu ook plezier in haken. Janne en Diewke knutselen. Yenthe heeft een lijst van leuke dingen opgesteld. Als je het eens moeilijk hebt, kan zo’n lijst je helpen.

De corona-tijd een heel vreemde tijd maar er komt echt een tijd na corona!

Ben jij bang?Praat er over. Praten helpt. Heb je vragen over corona, stel ze. Antwoorden zullen je helpen om de dingen beter te snappen.

Yenthe schildert…

Yenthe stuurde dit mooie kunstwerk door.

Welke dingen uit de natuur vind jij mooi? Een regenboog zoals Yenthe?

Of nog wat anders? Maak een foto, tekening of schilderij en mail naar blogjuf@yahoo.com

Wil je graag een regencirkel zien? Kijk dan naar het filmpje! In de tekst ontdek je ook wat een regencirkel is en hoe het komt dat wij een regenboog kunnen zien!

De natuur trakteert ons af en toe op een heel mooi cadeautje: een regenboog. Het enige dat nodig is : een regenbui en een zonnestraal.  Maartse buien ? Hou de lucht goed in de gaten, misschien spotten jullie wel een regenboog. Wie wil mag een wens doen…

Zon + regen = kleur

Zon en regen zijn de twee belangrijkste ingrediënten. Het licht van de zon moet je zien als een pakketje met heel veel kleuren bij elkaar. Zo’n mix van kleuren herkent je oog als wit en dus zien we een witte zonnestraal. Als er bij dat pakketje een regendruppel komt, knalt het tegen de achterkant van de druppel. Daardoor gaat het pakketje open en zijn alle kleuren apart zichtbaar. De druppel werkt als een spiegeltje. Dus de kleurtjes gaan elk apart de druppel weer uit, jouw kant op.

Doen! Tover de regenboogkleuren! Met een doorschijnende hoekige bic kan je het zonlicht licht opvangen en breken. Ga achter glas staan en vang zonnestralen op. Draai je pen tot je alle kleuren van de regenboog ziet!

Regenboog of regencirkel?

We noemen dit natuurlijke kunstwerk een regenboog, maar eigenlijk is het een cirkel. Het deel van de boog dat wij zien zweeft boven de horizon, maar er is ook nog een deel dat we niet kunnen zien. Onder de horizon. Vanaf het dak van een heel hoog gebouw of vanuit een vliegtuig kun je het deel van de boog onder de horizon zien. Als je geluk hebt, zie je dan een heel rondje. In bovenstaand filmpje kun je dat goed zien.